Wydarzenia

Restaurant Week Podhale

Za nami kolejna już edycja

 

Restaurant Week Podhale

 

To była druga już kulinarna podróż po smakach Podhala. Podczas Restaurant Week Podhale, przez 2 kwietniowe tygodnie goście mogli odwiedzić 15 restauracji, by rozkoszować się niecodziennymi potrawami, dodatkowo w doskonałej, jak na tak  wykwintny serwis, cenie.

 

Jeszcze całkiem niedawno gastronomia na Podhalu kojarzona była z kuchnia prostą i ubogą, niekoniecznie zdrową i lekką. Zamówienie w restauracji sprowadzało się przeważnie do klasyków takich jak kaszanka, kapusta, mięsiwo z grilla, ser, pstrąg czy kwaśnica. Nie ma w tym absolutnie nic złego, ponieważ kuchnia podhalańska jest ogólnie lubiana i doskonale znana w całym kraju, jednak wielkimi krokami przyszły do nas prawdziwe zmiany?


Kulinarna rewolucja Podhala

Dzisiaj, gdy na kulinarnej mapie Polski nastąpiła prawdziwa rewolucja, kucharze, również ci z Podhala, prześcigają się w pomysłach, technikach oraz samej prezentacji dań. Dostępność produktów pozwala kreatywnym szefom kuchni tworzyć prawdziwe dzieła sztuki na talerzu, charakteryzujące się fantastyczną kompozycją dobieranych produktów, a co za tym idzie - również perfekcyjnym smakiem. Jako jeden z ambasadorów Restaurant Week miałem okazję skosztować dań, które  zwykłego zjadacza chleba przyprawiają o prawdziwy dreszczyk emocji. Zarówno w kwestii smaku, jak i wrażeń wizualnych. Myślę, że jedzenie zdecydowanie można porównać do muzyki. Smaki są dla podniebienia tym, czym dla ucha dźwięki.  

Nie tylko smaki na najwyższym poziomie Podczas Restaurant Week klasę pokazali nie tylko szefowie wybranych podhalańskich restauracji. Na najwyższym poziomie była też obsługa i cały serwis. To ludzie, którzy chcą sprawić gościowi prawdziwą  przyjemność z jedzenia oraz z czasu, który spędza w restauracji. Prawdziwi wirtuozi patelni i garnka, którzy potrafią otworzyć oczy, a właściwie podniebienia, na nowe doznania. Dzisiaj wizyta w restauracji to podróż kulinarna. Konsumenci chcą  poznawać nowe smaki, poruszając tym samym wszystkie zmysły. Mamy możliwość poznawać smak tego, co jeszcze kilkanaście lat temu było czymś nieosiągalnym,  nowym i nie do pomyślenia. Przykładem może być wołowina z Argentyny, wykwintne ryby lub owoce morza, francuskie sery czy paleta win z całego świata. Całkiem niedawno, kiedy Europa zachodnia była na zupełnie innym poziomie, my zajadaliśmy się klepanym schabem, pomidorową i koglem moglem, które, jakby nie  było, uwielbiam do dziś! 

 


W drugiej, kwietniowej edycji Restaurant Week Podhale wzięły udział:

Restauracja Absynt, Bubuja, Casa Mia Zakopane, Dworzec, Karczma Polany, Restauracja Kiyrnicka by Saguła, Restauracja Grand Kasprowy, Góralska Tradycja, Restauracja Krajobrazy, Novobilski - Białka Tatrzańska, Schronisko Smaków Magda Gessler, STRH Bistro Art Cafe, Villa Toscana, Nowy Targ i Villa Toscana Zakopane



 

Nowy wymiar smaku

Smaki i kulinarne trendy jednak się zmieniły, a wypad z przyjaciółmi do knajpy jest dziś jak podróż z talerzem po wszystkich kontynentach. Granica smaku została otwarta, a dobre jedzenie i bywanie w najlepszych knajpach stało się modne,  podobne jak firmowe buty czy dobry smartphone. Dzisiaj podczas szybkiego lunchu czy kolacji swobodnie możemy porozmawiać z kucharzem, który wie wszystko o produktach w jego kuchni. Dzięki temu dowiemy się, gdzie uprawiane są  warzywa z naszej sałatki i z jakiego zakątka świata pochodzi mięso, które trafiło na nasz talerz. Sprawna i miła obsługa bezbłędnie doradzi nam, które danie wybrać lub jakie wino pasuje najlepiej do konkretnej potrawy. Całe szczęście dziś nie jemy  już byle czego, staramy się, aby nasza dieta była w miarę możliwości zdrowa, zbilansowana, pożywna i, co najważniejsze, smaczna. Szefowie kuchni doskonale o tym wiedzą i serwują nam dokładnie takie potrawy - pyszne, piękne, kolorowe. Gotowanie od małego jest moją wielką pasją, ale myślę, że chyba jeszcze większą jest jedzenie! To, co robią szefowie z Podhala, jest niesamowite i oby tak zostało. Miałem w życiu okazję zwiedzić wiele miejsc i w wielu miejscach jadałem. To, co  prezentuje się na podhalańskiej scenie kulinarnej, niczym nie odbiega od obowiązujących standardów i trendów kulinarnych. Brawo Chef i cała załoga! 

 

AUTOR

Maciej Koźlakowski:

finalista pierwszej edycji programu MasterChef Polska i zwycięzca pierwszej edycji programu MasterChef Team, a także ambasador drugiej edycji Restaurant Week Podhale

Dodaj komentarz

Komentarze