Kuchnia

Smakowite Krupówki - dla motocyklistów i nie tylko

Turystyka gastronomiczna to moja pasja, dlatego podczas motocyklowych podróży po Polsce często testuję lokalne restauracje w poszukiwaniu regionalnych przysmaków. Na początku długiego majowego weekendu mój jednoślad powiózł mnie aż do stolicy Tatr, ja zaś postanowiłam poszukać prawdziwego smaku Podhala na zakopiańskich Krupówkach.

 

Mój gastronomiczny tour rozpoczęłam w restauracji Gazdowo Kuźnia (Krupówki 1). Stylowa karczma serwuje potrawy przygotowywane z wykorzystaniem receptur miejscowych gaździn. Uwielbiam pierogi, do gustu szczególnie przypadły mi te faszerowane bryndzą. Poza tym zachęcam do skosztowania wybornej giczki jagnięcej oraz golonki w sosie piwnym.

 

Kolejnym przystankiem na trasie była Karcma po Zbóju (Krupówki 22B). Urzekł mnie restauracyjny ogród zimowy i smakowita "sałaciorka".

 

Następnego dnia wieczorem podczas spaceru usłyszeliśmy góralską kapelę, przygrywającą w restauracji Staro Izba (Krupówki 28). Mam ogromną słabość do tutejszego folkloru, więc bez wahania zaciągnęłam kolegów motocyklistów na jedno szybkie piwo. W karcie znalazłam złocisty trunek z browaru Grimbergen, który przegryzłam fantastycznym oscypkiem z żurawiną.

 

Ponieważ koledzy mieli ochotę na bardziej treściwy posiłek, wybór padł na kotleciki jagnięce z moskalem i sosem grzybowym w Stek Chałupie (Krupówki 33).

 

W ostatni dzień udaliśmy się do Karczmy Zapiecek (Krupówki 43). Zamówiliśmy dla wszystkich danie, które było idealnym zakończeniem kulinarnej podróży: pieczone jabłko w rumowo-miodowej zaprawie.

 

No i udało mi się zdobyć pilnie strzeżony przepis na danie, który wypróbowałam od razu po powrocie do domu. Niebo w gębie!

 

 

Gicz jagnięca w swoim sosie

Składniki:

    5 szt. giczy jagnięcych

    1l wywaru mięsnego

    200 ml pulpy pomidorowej

    marchewka

    pietruszka

    seler

    cebula

    4 ząbki czosnku

    Tłuszcz do obsmażenia

    Zasmażka do sosu

    Przyprawy: sól, pieprz

 

 

Sposób przygotowania

Gicze jagnięce przyprawiamy solą i pieprzem. Kolejno dokładnie obsmażamy z każdej strony i wyciągamy. Do wytopionego tłuszczu wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i wszystko razem podsmażamy. Następnie dorzucamy pokrojoną w kawałki marchew, pietruszkę, seler i zalewamy pulpą pomidorową. Giczki zalewamy wywarem, dusimy do miękkości na wolnym ogniu, aż mięso będzie odchodzić od kości. W czasie duszenia należy uzupełniać odparowany płyn. Gdy mięso będzie gotowe wyciągamy z garnka i owijamy w folię aluminiową, żeby nie wyschło. Cedzimy sos, zagęszczamy zasmażką zrobioną z masła i mąki, a w razie potrzeby zagęszczamy. Giczki najlepiej smakują z wszelakimi kluseczkami, opiekanymi ziemniakami lub z kaszami.

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Komentarze