Kuchnia

Restaurant Week

Restaurant Week

po raz kolejny na Podhalu


Restaurant Week to jedno z najpopularniejszych wydarzeń kulinarnych w Polsce. Podczas tego święta gastronomii szefowie kuchni wybranych restauracji przygotowują specjalne menu, dzięki któremu goście nie tylko poznać mogą nowe restauracje oraz smaki, ale także  odkryć filozofię smaku zdolnych szefów kuchni. Od kilku edycji festiwal Restaurant Week odbywa się również na Podhalu. Za każdym razem bierze w nim udział coraz więcej restauracji.

 
 

Podhale bardzo często postrzegane jest na scenie gastronomicznej i w świadomości konsumenckiej jako miejsce z byle jakim jedzeniem, szybkim, tanim, nastawionym na masową obsługę gości. Festiwal pokazuje, jak bardzo niesprawiedliwa jest taka ocena. Na Podhalu na co dzień  tworzy swoje kulinarne dzieła wielu uzdolnionych szefów kuchni, którzy niejednokrotnie z sukcesami reprezentowali Polskę na arenie międzynarodowej. W trakcie ostatniej edycji festiwalu, która odbyła się w październiku 2019 r., dowieść swojego kunsztu kulinarnego mogli szefowie 11 podhalańskich restauracji. 


Świadomość lokalnych produktów Podczas Restaurant Week restauracje pokazują nowoczesne podejście do technik, faktur i smaku. Festiwalowe menu to przegląd lokalnych składników,  bardzo często zapomnianych. Bogate jest w zmodernizowane „przepisy babci”, których  nowoczesna forma zaskakuje nie tylko efektownością, ale i smakiem.

Festiwal jest dowodem na to, że gastronomia podhalańska to nie tylko Krupówki z wszechobecnym grillem i oscypkiem z patelni. Zmienia on świadomość kulinarną wśród gości, uczy smaku lokalnych produktów, pokazuje piękne i pomysłowe wnętrza restauracyjne. Każda edycja  to rosnąca liczba  rezerwacji, więcej smaku i większy rozmach w kulinarnych kreacjach. Festiwal zdobywa coraz większą popularność wśród mieszkańców Podhala, zachęca do poznawania rodzimej kultury jedzenia i odkrywania czegoś więcej, pytania o tradycje wynoszone z własnych domów. Przede wszystkim jednak Restaurant Week to święto jedzenia, które odczarowuje powoli nieciekawy wizerunek podhalańskich lokali i zmienia się w żelazny punkt weekendowych odwiedzin Podhala.

Dodaj komentarz

Komentarze