Kuchnia

Michał Lelek - Szef Kuchni restauracji Halka

Michał Lelek - Szef Kuchni restauracji HALKA

 

„Nic nie obroni kucharza tak jak jego talerz”

 

Kibic piłki nożnej, miłośnik swojego czworonożnego pupila - buldożka francuskiego o wdzięcznym imieniu Frodo, entuzjasta słońca i tatuaży, a przede wszystkim... Szef kuchni restauracji Halka, mieszczącej się w zakopiańskim Aries Hotel & Spa. O swojej kulinarnej przygodzie i połączeniu tradycji z nowoczesnością, a także o tym, czym jest foodpairing, opowiada Dominice Bukład.

 

DOMINIKA BUKŁAD: Smaki Halki to Podhale połączone z nowoczesną kuchnią całego świata. Według opinii, które udało nam się znaleźć, Twoje autorskie menu to nieoczywiste rozwiązania, a także wykorzystanie struktur i aromatów produktów. Czy Zakopane było na to gotowe?

MICHAŁ LELEK: Moja kuchnia jest ekstremalna. Rodzi się z poszukiwania smaku. Wykorzystuję w niej połączenia składnikowe, czyli tak zwany foodpairing i elementy kuchni molekularnej. Nic nie obroni kucharza tak jak jego talerz. W kuchni liczy się przecież smak. Wychodzę ponadto z założenia, że najważniejszy jest klient. Czy Zakopane jest gotowe na takie innowacje? Wielu Polaków, nie tylko w Zakopanem, poszukuje nowych smaków. Nie oznacza to, że nie lubią już naszych polskich tradycyjnych dań, ale po prostu dobrze już je znają. Dlatego pewnie chcą próbować czegoś nowego, a zwłaszcza tego, co łączy kulinarną tradycję naszego kraju z nowymi elementami. Tu chodzi nie tylko o jedzenie, ale też o doznania zmysłowe.

 

„To klient króluje w restauracji.”

 

Czy w pracy wciąż komponujesz nowe dania? Czym się inspirujesz? Czy rządzi kreatywność, czy konkretne wytyczne, np. dotyczące tradycyjnych przepisów?

Tworzę danie doskonałe. W pracy jestem skoncentrowany, jeżeli każdą nawet najdrobniejszą rzecz robisz z najwyższą uwagą i starannością, to zawsze jest miejsce na kreację w kuchni.

 

Czy goście restauracji Halka mogą liczyć na wyjątkowe letnie doznania kulinarne, dania doskonałe?

Zapraszam wszystkich do degustacji dań z naszego nowego menu sezonowego. Każde danie to osobna smakowa kreacja. Szparagi, rabarbar, maślanka czy ratka to proste i dostępne produkty, ale połączenia smakowe zaskakują.

 

Z kim starłbyś się w kuchni i dlaczego?

Z prawdziwym mistrzem nazywanym „diabłem w kuchni” - Marco Pierre’em White’em i Peterem Gilmore’em. Łączy nas w kuchni perfekcjonizm i bezkompromisowość. Wszyscy wychodzimy też z założenia, że to klient króluje w restauracji.

 

A zatem wszystkich smakoszy zapraszamy do Halki! Dziękuję za rozmowę.

 

Dodaj komentarz

Komentarze