Kuchnia

Po najlepsze oscypki...

      

Po najlepsze oscypki
na Polanę Biały Potok do Witowa!
 
 

 
Polana Biały Potok u wylotu Doliny Lejowej to miejsce magiczne. Rozciąga się stąd wspaniały widok na Kominiarski Wierch. Wiosną wszędzie kwitną krokusy, zaś jesienią - zimowit jesienny. To właśnie tu powstają najlepsze w Tatrach oscypki i inne sery tatrzańskie

 

Tradycje pasterskie Polany Biały Potok są wyjątkowo długie. Najstarsze dokumenty wymieniające tę polanę jako pastwisko pochodzą z XVI w. Właśnie tutaj znajduje się bacówka, w której wyrabiane są prawdziwe górskie oscypki, czyli te, które są w sprzedaży od maja do października. Niesamowity smak tutejsze sery zawdzięczają recepturom przekazywanym z dziada pradziada.

Wszystkie wyroby wędzone są na miejscu. Wędzarnia znajduje się przed bacówką i jest opalana liściastym drewnem nieżywicznym - olszyną albo bukiem. Goście mogą spróbować jeszcze ciepłych oscypków, a jeśli zjawią się odpowiednio wcześnie rano, zobaczą jak robi się te typowo podhalańskie sery.

Na środku szałasu nieprzerwanie pali się watra, czyli ogień pozwalający odwiedzającym własnoręcznie przyrządzić oscypek na ciepło. Tak pieczony uzyskuje niepowtarzalny smak, a z dodatkiem słodkiej brusznicy - borówki zbieranej w sąsiedniej Dolinie Chochołowskiej - po prostu rozpływa się w ustach.

Oprócz tradycyjnych wyrobów takich jak oscypek, bundz, gołka, serki małe, żurawina, korboce, borówka i brusznica, bacówka specjalizuje się w produkcji bundzu marynowanego w oleju z ziołami lub z czosnkiem. Świeży bundz kroi się w kostkę, doprawia do smaku solą, suszy, a następnie marynuje w oleju rzepakowym z dodatkiem ziół. Zazwyczaj do marynaty wykorzystuje się zioła prowansalskie, ale dobra jest też mieszanka na bazie cząbru. Zapakowany do słoika bundz jest smaczny i gotowy do spożycia od samego początku, ale najlepiej smakuje po około miesiącu marynowania.

Dzięki swojemu dogodnemu położeniu bacówka jest czynna cały rok. Polana Biały Potok znajduje się zaledwie 15 minut jazdy od Krupówek, przy drodze głównej w stronę Chochołowa i term Chochołowskich.

STARA BACÓWKA

MIĘDZY DOLINĄ KOŚCIELISKĄ A CHOCHOŁOWSKĄ,
NAPRZECIWKO ADRESU WITÓW 314,
PRZY MAPIE TATR I OSCYPKU

TEL: 513 558 105    |    GPS: 49 17'5"N    19 51'15.56"E

www.bacowka-bialypotok.pl

Dodaj komentarz

Komentarze