Kuchnia

Litworowy Staw

Litworowy Staw

 
Gdzie dziś zjeść tradycyjne moskole i hałuski?
 
 

Mówi się, że przywędrowały na Podhale przed pierwszą wojną światową wraz z rosyjskimi jeńcami, którzy wykonywali różne ciężkie prace w Galicji. Pieczono je na prostych paleniskach. Często ognisko nakrywano wtedy blachami. Mowa o moskolach - jednej z tradycyjnych chłopskich potraw góralskich, czyli ziemniaczanych plackach. Do dziś piecze się je na płycie kuchennej i podaje z masłem zwykłym lub czosnkowym. W takiej formie skosztujemy ich również w Litworowym Stawie - restauracji położonej w malowniczej Białce Tatrzańskiej. Bogate menu przyciągnie zresztą nie tylko wielbicieli dań ziemniaczanych.

 

Ziemniaki, nazywane góralską pszenicą, w kulinarnej tradycji Podhala stanowiły podstawę. Jedną z najczęściej przyrządzanych, ale chyba i najchętniej jedzonych potraw, są właśnie moskole. Określa się je mianem góralskiego albo podhalańskiego chleba, a czasem i „chlebusia skolnej ziemi”. Dziś podawane są jako ciepła zakąska lub dodatek do mięs. Z ziemniaków Górale przyrządzają też m.in. tarcioki, czyli kluski tarte, kulasy - kluski grulane, dziadki - okrągłe kluski z masy ziemniaczano-mącznej, ubijanej na ogniu, a następnie smażonej na słoninie, grule na kwaśno czy grule „napychane jojkami”.

Tradycja w Litworowym Stawie

Prawdziwych ziemniaczanych moskoli, podawanych z masłem czosnkowym, można spróbować między innymi w Litworowym Stawie mieszczącym się w Białce Tatrzańskiej. W menu restauracji znajdą się również tradycyjne kluski zwane hałuskami, serwowane z bryndzą i okrasą. Goście mogą liczyć także na szeroki wybór innych dań - zakąsek, zup, dań mięsnych, ryb, pierogów, sałatek.

Warto skusić się między innymi na pyszną kaczkę podawaną tradycyjnie z pieczonym jabłkiem czy grillowaną baraninę i jagnięcinę. Menu dostosowane jest do różnych podniebień, znajdzie się coś również dla jaroszy czy dzieci. Co więcej, na specjalne życzenie klienta, kucharze przygotują danie, którego nie ma w menu. Jeśli oczywiście pozwolą na to zasoby.

 

A na specjalną okazję?

Litworowy Staw to zresztą wspaniałe miejsce nie tylko na rodzinny obiad. W restauracji organizowane są również wesela w góralskim stylu. Już niedługo otwarta zostanie zupełnie nowa sala weselna. Będzie ona przestronna i komfortowa, ale przede wszystkim z góralskim charakterem. A to między innymi dzięki efektownym drewnianym akcentom - żyrandolom czy belkom pod powałą. Widniejące na nich motywy fal i figur geometrycznych przypominają tradycyjne zdobienia wykorzystywane w snycerstwie, czyli jednej z najstarszych dziedzin góralskiej sztuki zdobniczej.

www.litworwystaw.pl

Dodaj komentarz

Komentarze