Aktualności

Wojciecha Modest Amaro

Nowa, autorska restauracja Wojciecha Modest Amaro w hotelu Nosalowy Park Hotel & SPA w Zakopanem


Wojciech Modest Amaro, zdobywca pierwszej gwiazdki Michelin w Polsce, otworzy w Zakopanem swoją autorską restaurację „Heart by Amaro”. To wspólny projekt najbardziej utytułowanego polskiego szefa kuchni i zakopiańskiej Grupy Nosalowy, powstający w nowym, pięciogwiazdkowym Nosalowy Park Hotel & SPA w Zakopanem. Otwarcie hotelu i restauracji planowane jest na sezon zimowy 2019/2020.


Wojciech Modest Amaro to prawdziwy pasjonat kuchni polskiej. Jego warszawska restauracja atelier Amaro w 2013 roku odznaczona została jako pierwsza w Polsce gwiazdką Michelin. Powstająca w hotelu Nosalowy Park Hotel & SPA w  Zakopanem restauracja to drugi autorski projekt Wojciecha Modesta Amaro, będący spełnieniem jego marzeń o podróży do natury, polskiej gościnności i odkrywaniu smaków wypływających prosto z serca.


Koncepcja restauracji, podobnie jak hotelu Nosalowy Park, nawiązywać będzie do tradycji w nowoczesnym wydaniu i będzie unikatowym projektem na zakopiańskiej scenie kulinarnej, a także niezwykle nowatorskim na skalę Polski.


„Pomysł na tę restaurację jest wynikiem wieloletniego procesu, idei, która dojrzewała przez lata; jest efektem wielu poszukiwań i osobistych doświadczeń i inspiracji zebranych z różnych zakątków świata. To projekt płynący z serca, bardzo  osobisty, nie mający porównania z żadnym z moich dotychczasowych przedsięwzięć. To absolutna nowość na polskim rynku restauracyjnym, miejsce celebrowania radości z jedzenia, dzielenia się nim. To nowy koncept, nowa propozycja, która nie  ma odniesienia do żadnego projektu istniejącego obecnie na polskim rynku gastronomicznym. „Chcę, aby w tej przestrzeni każdy czuł się swobodnie, dlatego też proponuje dania „do podziału”, a także do wyboru z karty oraz w trosce o zdrowie  najmłodszych specjalne menu „Palce Lizać” oparte wyłącznie na produktach ekologicznych. Ważny jest dla mnie związek z naturą i miłość do gór - dlatego też restauracja powstaje właśnie w Zakopanem. Ogromnie ważny jest też dla mnie partner,  z którym będę realizować ten projekt - Grupa Nosalowy to działające od 20 lat rodzinne przedsiębiorstwo, z wielką starannością podchodzące do swych projektów” - mówi Wojciech Modest Amaro.


„Możliwość współtworzenia tego projektu jest dla nas wielkim wyróżnieniem, ale też i wyzwaniem. Cieszymy się, że wspólnie z Panem Wojciechem Modestem Amaro i jego żoną Agnieszką możemy tworzyć zupełnie nowy koncept na polskim  rynku gastronomicznym. W dokonaniach Państwa Amaro szczególnie cenimy najwyższą jakość oraz nieustającą pasję i zaangażowanie. To wartości, które przyświecają również zespołowi hotelu Nosalowy Park oraz całej Grupie Nosalowy” - mówi  w imieniu Grupy Nosalowy Wiktor Wróbel, Prezes Zarządu Nosalowy Dwór Sp. z o.o., wchodzącej w skład Grupy Nosalowy.


Wojciech Modest Amaro to najbardziej utytułowany i rozpoznawalny na świecie polski szef kuchni. W 2019 roku zaliczony do grona 100 najlepszych kucharzy świata przez The Best Chef Awards. Samouk i pasjonat, który spędził ponad 8 lat poza  granicami kraju szkoląc się w Londynie, Paryżu i Barcelonie, u boku takich sław jak Ferran Adria. Jego pionierska wizja współczesnej kuchni polskiej zdobyła uznanie na świecie i wiele prestiżowych wyróżnień. Zdobywca pierwszej, historycznej  gwiazdki Michelin w Polsce w 2013 roku. Autor bestsellerów: „Kuchnia Polska XXI wieku”, „Natura kuchni polskiej” i „Heartmade by atelier Amaro”. Juror programu Top Chef Polska. Założyciel Forgotten Fields Farm, projektu dedykowanego  przywracaniu bioróżnorodności fauny i flory oraz pomocy młodym osobom w odnalezieniu się w starcie w dorosłe życie.


***

Nosalowy Park Hotel & SPA to nowy prestiżowy projekt Grupy Nosalowy. Obiekt powstaje w Zakopanem, w rozbudowywanym pałacu Villa Marilor z 1905 roku, zlokalizowanym zaledwie 500 m od ulicy Krupówki. Inwestycja wyróżniać się  będzie nowoczesną elegancją oraz niebanalną interpretacją regionalnej tradycji. Będzie miejscem, z którego każdy wyjedzie nie tylko wypoczęty, ale i bogatszy o inspirujące doświadczenia. Nosalowy Park zachęci swoich gości do odkrycia czegoś  nowego, pójścia o krok dalej i spojrzenia na to, co już znane z innej perspektywy. Projekt hotelu opracowany został przez Biuro Architektoniczne Kahl-Gaczorek. Nawiązuje do najlepszych wzorców zakopiańskiej architektury mieszczańskiej,  inspirując się stylem secesyjnym i art deco. Za projekt wnętrz odpowiada sopocka pracownia Ideograf. W hotelu do dyspozycji gości znajdą się restauracje, bary i kawiarnie, przestrzeń biznesowa i konferencyjna, strefa wellness z saunami i  basenem, centrum fitness, luksusowe NABE SPA oraz nowa, autorska restauracja Wojciecha Modesta Amaro. Nosalowy Park Hotel & SPA wraz z Nosalowy Dwór Resort & SPA stanowić będzie integralną część infrastruktury hotelowej  Grupy Nosalowy w Zakopanem. Jego otwarcie planowane jest na sezon zimowy 2019/2020.


Więcej informacji:

Izabel Mikruta - Smółka Walk PR

Tel.: + 48 572 571 131

e-mail: izabela.mikruta@walk.pl


Katarzyna Ścisłowicz - Dyrektor Marketingu

Nosalowy Park Hotel & SPA

Tel.: +48 797 708 997

e-mail: k.scislowicz@nosalowy.pl


www.heartbyamaro.pl

 
 

Heart by Amaro - kuchnia płynąca z serca


W samym sercu Tatr Wojciech Modest Amaro, najbardziej uznany polski Szef Kuchni na świecie, otworzył swoją autorską restaurację, która jak sam mówi jest spełnieniem jego marzeń o podróży do natury, polskiej gościnności i odkrywaniu  smaków wypływających prosto z serca. Miejsce to jest przede wszystkim otwartym domem, do którego mistrz kuchni zaprasza każdego, kto chce poznać jego osobiste, wybrane przez lata poszukiwań przepisy na definicję „pyszności”. Ma ona  wymiar dzielenia się tym co najlepsze z najbliższymi, rodzinnego ciepła wokół stołu, dań za którymi się tęskni i do których się wraca. To kuchnia stworzona z miłości do ludzi, szacunku do produktu i pasji w odkrywaniu regionalnego bogactwa  Tatr. Nie zabraknie w niej również inspiracji z miejsc, które wywarły największy wpływ na kształtowanie się autorskiej kuchni mistrza. Jak sam twierdzi: „tak gotuję dla rodziny i przyjaciół odwiedzających mój dom”.

Koncepcja restauracji  ulokowanej w zabytkowej „Villi Marilor”, w obrębie Nosalowy Park Hotel & SPA, nawiązuje do biesiadnego stylu spotkań kojarzonego od lat z zakopiańską bohemą. Amaro zadbał o to, aby w tej przestrzeni każdy czuł się swobodnie, dlatego  też proponuje dania „do podziału”, a także do wyboru z karty. W trosce o zdrowie najmłodszych Szef przygotował specjalne menu „Palce Lizać”, oparte wyłącznie na produktach ekologicznych. Dla przyszłych gwiazd gastronomii planowane są  również kulinarne  niespodzianki i butikowa kolekcja akcesoriów oraz strojów kuchennych. Dopełnienie całości stanowi unikalna karta win, z akcentem na wina organiczne, a także kultowa selekcja polskich alkoholi: wódek, nalewek, likierów,  miodów pitnych, cydrów i kraftowych piw.

Heart by Amaro to pulsujące serce wyjątkowej współczesnej gastronomii zanurzone w naturze Podhala.

 

Bio - Wojciech Modest Amaro

Wojciech Modest Amaro to najbardziej utytułowany i rozpoznawalny na świecie polski szef kuchni. W 2019 roku zaliczony do grona 100 najlepszych kucharzy świata przez The Best Chef Awards. Samouk i pasjonat, który spędził ponad osiem lat  poza granicami kraju szkoląc się w Londynie, Paryżu i Barcelonie, u boku takich sław jak Ferran Adria. Jego pionierska wizja współczesnej kuchni polskiej zdobyła uznanie na świecie i wiele prestiżowych 

wyróżnień. Zdobywca pierwszej, historycznej gwiazdki Michelin w Polsce w 2013 roku. Autor bestsellerów: „Kuchnia Polska XXI wieku”, „Natura kuchni polskiej” i „Heartmade by atelier Amaro”. Juror programu Top Chef Polska. Założyciel  Forgotten Fields Farm, projektu dedykowanego przywracaniu bioróżnorodności fauny i flory oraz pomocy młodym osobom w odnalezieniu się w starcie w dorosłe życie.


Kalendarium

2007 / Nagroda Chef de l’Avenir - Międzynarodowa Akademia Gastronomiczna, Paryż

2008 / elBulli, Hiszpania

2009 / książka Kuchnia Polska XXI wieku

2010 / Noma, Dania

2010 / 4 książka świata World’s Cookbook Awards „Natura Kuchni Polskiej”

2011 / otwarcie atelier Amaro

2012 / organizacja Cook it Raw Poland

2013 / sympozjum Madrid Fusion

2013 / 1*Michelin dla atelier Amaro

2013 / Four Magazine - World’s Best Food Magazine

2015 / Obsession, UK

2015 / Sympozjum Food on The Edge, Irlandia

2016 / Seoul Gourmet, Korea

2016 / el Celler de Can Roca, Hiszpania

2017 / World’s 50Best Restaurant - Discovery Series

2017 / wastED with Dan Barber / Londyn UK

2017 / Gourmet Festival / Budapeszt

2017 / wykład - Masterclass Blue Hill at Stone Barns, USA

2018 / 12 Days of Christmas, Meadowood, CA

2018 / książka „Heartmade by atelier Amaro”

2019 / Chef’s Table Tribeca

2019 / Four Magazine - World’s Best Food Magazine

2019 / The Best Chef Awards - Top 100

2019 / Sympozjum Food meets Science, Barcelona

2019/ nr 90 z 100  The Best Chef Awards

2019/ World’s 50Best Discovery



Dodaj komentarz

Komentarze