Aktualności

KAMPANIA #SZANUJJEDZENIE

KAMPANIA #SZANUJJEDZENIE, CZYLI CO ROBIĆ, ŻEBY NIE MARNOWAĆ


razem z RESTAURANT WEEK!

Wystartowała ogólnopolska kampania społeczna #SzanujJedzenie. Towarzyszy ona wiosennej edycji największego festiwalu kulinarnego w Polsce Restaurant Week. Motywem przewodnim wydarzenia jest promocja szacunku do jedzenia oraz edukacja w zakresie sposobów wykorzystania resztek w duchu filozofii zero-waste. Jak wynika z badań CBOS, przeciętny Polak wyrzuca około 200 kilogramów jedzenia rocznie - to znaczy, że codziennie marnujemy około pół kilograma żywności na głowę! Dane są szokujące i na dodatek, za ten stan rzeczy odpowiada każdy z nas.

Co zatem zrobić, aby nie marnować jedzenia? Jakie zmiany wprowadzić, aby konsumować świadomie i nie przykładać ręki zagłady naszej planety? Jak twierdzi Massimo Bottura - właściciel najlepszej restauracji świata Osteria Francescana, nieracjonalna produkcja i konsumpcja żywności odpowiadają za aż jedną trzecią problemów klimatycznych świata - zatem podjęcie działań promujących mądrą konsumpcję jest absolutną koniecznością. Wymaga to zarówno rozwiązań systemowych jak i inicjatywy każdego z nas. Stąd też pomysł, aby tegorocznej edycji Restaurant Week towarzyszyła akcja #SzanujJedzenie. Jest ona skierowana zarówno do 100 tys. oczekiwanych gości jak i ponad tysiąca restauratorów z całej Polski. 

Walka z marnowaniem jedzenia to dla nas osobiście i zawodowo obecnie temat numer jeden. Będziemy promować chodzenie do restauracji festiwalowych, w których dzięki internetowym rezerwacjom i wcześniejszemu wyborowi menu, możliwe jest zerowe zmarnowanie jedzenia, ale też zachęcać gości do zmiany nawyków np. branie niezjedzonych resztek do domu i wykorzystania ich w myśl filozofii zero-waste” - mówi Maciej Żakowski, analityk trendów, twórca konceptów restauracyjnych, współtwórca Restaurant Week Polska.

Do kampanii #SzanujJedzenie przyłączyło się i zostało jej ambasadorami setki znanych artystów, influencerów i aktywistów. W kampanię #SzanujJedzenie zaangażowali się m.in. Lara Gessler, Marta Wierzbicka, Anna Czartoryska- Niemczycka, Maria Niklińska, Nikodem Rozbicki, Vienio, Jakub Kosel, Wujaszek Liestyle, Kamili Pawelski (znany jako Ekskluzywny menel) i wielu innych. Na potrzeby akcji powstał także „Dekalog #SzanujJedzenie”, czyli 10 przykazań świadomego konsumenta, który trafi do każdego z festiwalowych gości.

 

 

DEKALOG #SZANUJJEDZENIE


  1. Organizatorzy przygotowali dziesięć prostych wytycznych, które warto zastosować w codziennym życiu, aby zmniejszyć ilość marnowanego jedzenia. Oto one:

  2. Rób dokładną listę zakupów - wydasz i zmarnujesz mniej. Warto także kupować częściej i to, czego naprawdę potrzebujesz

  3. Utrzymuj porządek w lodówce -produkty z krótszą datą ważności postaw bliżej, te z dłuższą - dalej. Szczególnie istotne jest to w przypadku produktów o krótkim terminie przydatności

  4. Nie wyrzucaj owoców i warzyw, które lekko zwiędły - jak radzi ambasadorka akcji #SzanujJedzenie - Lara Gessler, lepiej zmiksuj je na pyszny i zdrowy koktajl. Z warzyw możesz ugotować też pyszny bulion

  5. Nie wyrzucaj pieczywa - lepiej je zetrzyj na bułkę tartą - przyda się do przygotowania wielu potraw - zachęca Gaja Kuroń. Ze starego i twardego chleba można zrobić też grzanki i dodać je choćby do zupy.

  6. Zamrażaj lub susz jedzenie, które ci zostało - możesz z nich przyrządzić potem kreatywne i pyszne danie, na które przepisy znajdziesz na blogach i w seriwisach kulinarnych

  7. Planuj posiłki i gotuj odpowiednie porcje - oszczędzasz w ten sposób jedzenie i pieniądze

  8. Przechowuj jedzenie w pojemnikach - dzięki temu dłużej pozostają świeże

  9. Przekaż jedzenie potrzebującym - wiele organizacji chętnie przyjmie jedzenia - znajdź jadłodzielnię lub fundację, która zajmuje się redystrybucją posiłków - zrobisz dobry uczynek

  10. Bierz resztki z restauracji do domu - to żaden wstyd ani oznaka skąpstwa, świadczy tylko dobrze o waszej świadomości konsumenckiej. Nie zdołaliście zjeść podanej w restauracji potrawy, nie wahajcie się poprosić o zapakowanie na wynos.

  11. Uczęszczaj do restauracji z wcześniejszym wyborem menu - na takiej zasadzie opiera się właśnie Restaurant Week " Jako festiwal promujemy najracjonalniejszy model, czyli wcześniejsze rezerwacje online i wybór przez gości jednego z dwóch menu. W skrócie: składamy nasze zamówienie z wyprzedzeniem, przez co restauracje są w stanie przygotować tyle jedzenia, ile naprawdę potrzebujemy. To sprawia, że jedzenie się nie marnuje - mówi Maciek Żakowski, organizator Restaurant Week

Termin festiwalu: 3-17 kwietnia 2019

Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl

Lokalizacje: Podhale, Warszawa, Kraków, Trójmiasto, Wrocław, Poznań, Silesia, Lubelskie, Łódź, Szczecin, Białystok, Rzeszów


#SZANUJJEDZENIE
 
 

Dodaj komentarz

Komentarze